Ipari Napelemparkok Szakmai Napja

2019 február 20-án, szerdán a TÜV Rheinland, a RENA Solar és a Solar Check Energetika közös szakmai napot szervez napelempark befektetők részére. A rendezvénnyel azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy segítsük a napelempark befektetőket eligazodni a magyar szolár piacon és hogy rávilágítsunk arra, hogy a naperőmű projekt mely területeire érdemes kiemelt figyelmet szentelni.

A program előadásaiban többek között szó lesz a napelemparkok kapcsán felmerülő kockázatok kezeléséről, nem megfelelő termelést felmutató erőművek átvizsgálásáról és a javítási lehetőségekről, naperőművek üzemeltetéséről és karbantartásáról, illetve műszeres diagnosztikai lehetőségekről.

Helyszín:
Lurdy Ház, Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14., 1097

Időpont:
2019.02.20. 10:00- 16:00

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Az online regisztráció itt érhető el: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd_0g_sXJws5sQhNp5YbJ5bEHtz9Q5A...

Parkolás: ingyenes a Lurdy Ház felszíni parkolójában

15:20 – 15:30 Nyereményjáték sorsolása
15:30 – 15:40 Esemény zárása

A témáról bővebben

A még formálódó hazai napelemes piac egy folyamatosan változó, dinamikusan bővülő rendszer mind a szabályozást, mind a szereplőket tekintve.
A napelemes kiserőmű építését alapjaiban befolyásolja a tervezőmérnök szakértelme, a felhasznált anyagok minősége (napelem panel, inverter) és a kivitelezést végző csapat tapasztalata, tudása. Ezek kiválasztásánál az ár-érték arány figyelembevételén túl érdemes megnézni, hogy a kiválasztott kivitelező rendelkezik-e a szükséges tapasztalati és eszköz háttérrel, illetve releváns – ipari napelemparkok építésével szerzett – referenciával. A minden tekintetben szakszerű munkához több, az iparágban eltöltött év kell, a háztartási méretű kiserőművek építését ide nem számítva.
Egy ipari napelempark működtetése hosszútávú feladat, mind a projekt gazdája, mind a naperőmű karbantartója/üzemeltetője szempontjából. A beruházó hosszútávú elégedettségéhez szükséges, hogy az építkezés befejezése után a napelempark megfelelően termeljen: azaz tartósan az elvárható
85%-os termelési kapacitás körül működjön. Ha az erőmű folyamatosan ettől elmaradó (80% alatti) termelést nyújt, az akár középtávon is jelentős bevételkiesést okozhat a beruházónak, így érdemes ezt a kérdést alaposan körüljárni, és ha szükséges lépéseket tenni az okok megszüntetésére.
A hibák felmerülhetnek:
☼ a kivitelezés hibáiból fakadóan, például: villanyszerelési hibák, hanyagság, nem megfelelő anyaghasználat
☼ a beépített termékek elégtelen minősége, gyártási hiba miatt
☼ külső behatás, fizikai sérülés eredményeképpen.
Természetesen a hibák egy részét utólag is lehetséges orvosolni, azonban ez mind extra költséget és időt igényel, így érdemes törekedni a megelőzésre.

Napelempark átvizsgálása
Napelempark átvizsgálási szolgáltatásunk keretében teljeskörű műszaki, fizikai átvizsgálást és hőkamerás diagnosztikát kínálunk, amely alkalmas arra, hogy a befektetőnek világos képet adjon a naperőműve aktuális állapotáról. Az átvizsgálás eredménye hasznos:
☼ Viharkárt követően
☼ Adás-vételkor állapotfelmérésre
☼ Napelempark átvételekor (a kivitelezőtől)
☼ Tartósan gyengén teljesítő naperőmű esetén
Ezen tények birtokában a TÜV Rheinland, a RENA Solar és a Solar Check Energetika együttműködésében egy olyan új - Magyarországon egyedülálló szolgáltatás kerül a napelemes termékek piacára, amely a napelempark tulajdonosnak nyújt független értékelést a naperőművük jelenlegi műszaki állapotáról és annak teljesítményéről. A napelempark átvizsgálási szolgáltatás részeként a három cég a maga szakterületének megfelelően világítja át a napelemparkot, az átvizsgálási csomag 3 részből tevődik össze: egy műszereres termelési teljesítmény mérésből, egy műszaki-kivitelezés minőségi átvizsgálásból, illetve hőkamerás állapot felmérésből.

A napelempark átvizsgálási csomag igénybevétele javasolt:
☼ Naperőmű adás-vétele előtt
☼ Finanszírozási szerződés megkötése előtt
☼ Jég vagy viharkár esetén
☼ Alul teljesítő naperőmű esetén (80%<)

Bővebb információt cégünk honlapján talál: