A gyereknap nem csúcsszezon a játékiparban

Budapest, 2014. május 28. - A gyereknapra általában könyveket, édességet vagy játékot szoktak kapni a gyerekek. A játékboltok értékesítés növekedése ilyenkor azonban korántsem olyan jelentős, mint húsvétkor, mely az éves forgalomnak akár 16-20 százalékát is jelentheti. Inkább a húsvét a ’kis karácsony’, nem a gyereknap. A játék kereskedelem sokkal szezonálisabb, mint a legtöbb ágazat.
„A húsvéti forgalomnövekedés igen jelentős a Formatex Kft. tulajdonában lévő Játéksziget bolthálózatban, körülbelül 5-7000 forintos átlagos kosárértékkel, mely a karácsonyi 12-15000 forintos átlagos vásárlás fele, de a gyereknap kapcsán nincs ennyire szembetűnő ugrás. Körülbelül átlagosan 3.200-4.000 forintért vásárolnak nálunk május vége felé, általában a kreatív játékok a legnépszerűbb termékek. Az idei év slágerei a Glitza csillámtetoválások, a színezhető Color Me Mine táskák, illetve a Plüssgombóc figurák. A fiúknál pedig még mindig sláger termékek a gyűjthető Kukabúvár figurák, illetve az XShot fegyverek ” – mondta Borhi János ügyvezető.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai szerint egy-egy család átlagosan 15 ezer forint körül költ a húsvéti ünnepekre. A GfK Hungária Háztartáspanel adatai szerint ilyenkor fogy az éves édesség fogyasztás 4 százaléka, ami hasonló a Valentin-napi mennyiséghez. A gyereknapon a gyermekek számára oly kedvelt ajándéknak számító édességek terén nem tapasztalható kiugrás, hiszen a GfK adataiból az látszik, hogy még akár nőnapra, vagy anyák napjára is többet vásárolnak a különféle finomságokból.
A játékkereskedelem sokkal szezonálisabb az édesiparnál, ugyanis a karácsonyi vásárlások idején realizálják az éves forgalmuk 60-70 százalékát. A legtöbb szektor sokkal kevésbé kiegyensúlyozatlan; például a háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiból származó összforgalomnak csupán mintegy 10 százaléka esik az év utolsó hónapjára, , bizonyos műszaki cikkeknek a negyede realizálódik a karácsonyi szezonban , sőt az online kiskereskedelemnek is körülbelül 25 százaléka.
A játékkereskedők különböző új termékkategóriákkal igyekeznek az erős szezonalitás miatti forgalomingadozást kiegyenlíteni, például kültéri játékok akciós kínálatával vagy az iskolai szünetre gondolva különböző „vizes” játékok bevezetésével, vagy jégkrém, jégkása készítő készletekkel. A nyár eleji kuponos akciótól is fellendülést és visszatérő vásárlókat várnak, ugyanis ha valaki 2014. június 30-ig a Játéksziget üzletekben vásárol, 2500 forintonként 500 Ft-os kuponokat kap, melyeket július 1. és augusztus 31. között beválthat az üzletekben, így akár 20%-os kedvezmény is elérhető.
A Formatex Kft.-ről röviden
A Formatex Kft 1995-ben alakult családi vállalkozásként azzal a céllal, hogy a hazánkban akkor még alig kapható maketteket, illetve elkészítésükhöz szükséges kellékeket és kiegészítőket importáljon a magyar piacra. Modellszaküzletünk („Replica” néven) akkoriban nyitott és azóta is a modellezők, makettezők nem hivatalos „központi találkozóhelye” Budapesten.
A gyerekek életvitelében történt változások és az internet elterjedése nyomán a modellezés egyre kevésbé biztosított stabil növekedési lehetőségeket. Így 2000-ben a Formatex ígéretesebb piacok felé fordult. A modellezéssel rokon repülő játékok akkoriban nem voltak kaphatók Magyarországon. Egy egyszerű és versenyképes áron behozott hong-kongi termék hatalmas sikert aratott, a hipermarketek top 10 legnépszerűbb termékei közé emelkedve.
A kezdeti játékpiaci sikerek nyomán a Formatex további játékokat hozott Magyarországra, az erős marketing támogatásnak köszönhetően a Spin Master márka Air Hogs repülőjátékai hamarosan nagy népszerűségre tettek szert a gyerekek körében. Az elkövetkező években a cég további termékek disztribúcióját kezdte meg a Spin Master-től és sok neves nemzetközi gyártótól. Az elmúlt 10 évben a Formatex számos márkát épített fel Magyarországon, köztük a Bakugan, Moon Sand, Tech Deck, Aqua Beads, Fur Berries, Mighty Beanz, Terranator RC, Geomag, Sylvanian Families, Color Me Mine, Trash Pack és mások.
Ma a cég által importált márkák a vezető helyen állnak a hipermarketek, játékbolt hálózatok és 150-nél is több független játékkereskedő és webáruház választékában, valamint több eladási ponton Csehország, Lengyelország és Szlovákia területén.
A Formatex Kft töretlen fejlődésének legfőbb biztosítéka, hogy körültekintően alakítja ki választékát olyan termékekből, amelyek innovatívak és kiemelkedő játékélményt kínálnak a gyerekek számára, valamint erős marketing támogatást biztosít a forgalmazott márkáknak. A cég folyamatosan követi a világpiaci játéktrendeket, és ennek megfelelően alakítja ki sokszínű termékválasztékát az örökzöld, megújuló márkákból és a rövidebb élettartamú divatjátékokból. A Formatex Kft. a magyarországi játék piacon működő cégek rangsorában a harmadik helyen áll és az általa forgalmazott márkák a legkeresettebbek közt vannak a magyar piacon. A gazdasági válság okozta negatív játékpiaci tendenciák ellenére is a cég képes forgalmát évről évre növelni, választékát folyamatosan megújítani és újabb lehetőségeket keresve előre tekinteni.
További információ:

Józsa Krisztina
marketing koordinátor
Mobil: +36-70-312-99-43
Telefon: +36-1-213-66-75
E-mail: jozsa.krisztina@formatex.hu

Varga Mónika
PR munkatárs
Mobil: +36-30-488-11-30
E-mail: varga.monika.pr@gmail.com

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv

tanfolyam | SEO