A megalázó bánásmód nem pénzkérdés

A Merényi pszichiátriáján talált visszásságok nem egyediek

A napokban látott napvilágot az Alapvető Jogok Biztosának jelentése, amely a Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályán végzett vizsgálat eredményéről számol be. A vizsgálat a megalázó, embertelen bánásmóddal kapcsolatos döbbenetes visszaéléseket tárt fel. Bár a szakma ezeket igyekszik az erőforrások hiányának következményeként beállítani, a megalázó bánásmód nem pénz kérdése – ráadásul, úgy tűnik, a feltárt visszaélések sajnos nem egyediek.

Megengedhetetlen higiénés körülmények, indokolatlan fizikai korlátozások, a szeméremérzet figyelmen kívül hagyása, a betegjogok rendszeres elhanyagolása – ilyen és ehhez hasonló megállapításokra jutott a nyilvánosság előtt is nagy vihart kavart ombudsmani jelentés. Nem véletlen, hogy az alapjogi biztos ajánlásai között az első helyen szerepel: zárják be a pszichiátriai osztály zárt részlegét, mert nem alkalmas egészségügyi szolgáltatás ellátására.

A fenntartó a sajtóhírek szerint igyekszik a felújításhoz szükséges mintegy 30-40 millió forintot biztosítani. Nem kérdés, hogy a beázó mennyezetet, a folyosón úszó szennyvizet, a télen sem záró ablakokat, az ajtó nélküli, lepusztult vécéket és zuhanyzókat rendbe kell tenni, ám mindez az olvasóban könnyen azt az érzést kelti: pénzzel meg lehet oldani mindazokat a botrányos állapotokat, amelyeket az előzetes bejelentés nélküli ombudsmani vizsgálat talált a zárt osztályon.

Valójában az osztályon kezeltek kiszolgáltatott állapotát, a kétséges indokoltságú kikötözéseket, a magántulajdonhoz való jog megsértését semmilyen, a pszichiátriai osztályba pumpált pénz nem fogja megoldani, hiszen - úgy tűnik - a kényszer, a páciensek alsóbbrendű lényekként való kezelése napjaink pszichiátriai rendszerének sajátja. Egy emberjogi szervezet, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő visszaélések feltárásával foglalkozik, számos hasonló, szomorú esettel találkozott már húszéves jogvédő munkája során – az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért tapasztalatai szerint az indokolatlan pszichiátriai kényszerbeszállítások, a gondoskodás helyetti legyógyszerezés, a páciensek kikötözése rendszeres jelenségek napjaink pszichiátriai rendszerében.

Ezek megoldása elsősorban nem pénzt igényel, hanem radikális, rendszerszintű változtatásokat.

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv

tanfolyam | SEO