Az ombudsmani vizsgálat után sem szűntek meg a visszaélések a Merényi pszichiátriáján

Hiába végzett az alapvető jogok biztosa februárban rajtaütésszerű vizsgálatot a Merényi Gusztáv kórház pszichiátriai osztályán – amely borzasztó higiénés és emberi jogi állapotokat tárt fel –, úgy tűnik, a visszaélések a vizsgálat után is folytatódtak. Egy budapesti nőt júniusban vittek be és tartottak benn akarata ellenére a Merényi pszichiátriai osztályán, ahol – tapasztalata szerint – még mindig lesújtó állapotok vannak.

A nőért, miután lányával veszekedett, jött ki a mentő, és hamarosan a pszichiátrián találta magát  – annak ellenére, hogy állapota nem volt veszélyeztető, sőt, orvos sem volt a mentőben, aki megvizsgálja; mindkettő egyébként alapvető feltétele a kényszerbeszállításnak.

A kórházban a nőt nem találták veszélyeztető állapotúnak, ennek ellenére benn tartották. Pszichiátriai kényszerbeszállítás esetében törvényi előírás, hogy a kórház értesíti az illetékes bíróságot annak érdekében, hogy sor kerüljön bírói szemlére: ez hivatott ellenőrizni, hogy a beszállítás jogos volt-e. Ám a dokumentumok tanúsága és a nő beszámolója szerint a kórház a bíróságot nem értesítette időben, jogi képviselőjével a nő nem is találkozott, a bírói szemle pedig formaság volt csupán, ahol futószalagon elrendelték az illető pszichiátriai kezelését. Akarata ellenére volt kénytelen a nő hat napot a pszichiátrián tölteni.

Hiába történt ombudsmani vizsgálat februárban, a nő még mindig megdöbbentő állapotokat tapasztalt az osztályon: „koedukált” fürdőhelyiségek, se WC-papír, se szappan, a páciensek személyes holmijait – igazolványok, saját ruha, mobiltelefon – pedig elvették és elzárták.

Az emberi jogi szervezet, amelytől a nő segítséget kért, több hatóság mellett panasszal fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához is. Az ügyben a vizsgálatok már elindultak.

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv   
Kiadja: Eduwork.hu Kft.

tanfolyam | SEO