Hamis beutalóval pszichiátriára kényszerítve

A 45 éves gyöngyösi férfi otthonánál minden előzmény nélkül jelent meg a mentő és a rendőrség, hogy akarata ellenére a pszichiátriára szállítsák. A férfi öt napot volt kénytelen a pszichiátrián tölteni annak ellenére, hogy beszállítása előtt orvos nem is látta, ám a rejtélyes beutalót mindenki tényként kezelte. Mivel akarata ellenére megfosztották szabadságától, a férfi feljelentést tett a rendőrségen.

A korábban rendőrként dolgozó férfi megdöbbent, amikor háza előtt megjelentek a mentősök és a rendőrök, azzal az utasítással, hogy be kell vinniük a pszichiátriára. Utóbb kiderült, a háziorvos állította ki a kényszerbeszállítási beutalót, valószínűleg a válófélben lévő feleség kérésére, ám úgy, hogy a férfit nem is látta személyesen. Pedig a törvény előírja: az orvosnak közvetlenül kell intézkednie, és csak akkor rendelhet el kényszerbeszállítást a pszichiátriára, ha a delikvens súlyosan ön- vagy közveszélyes – amiről ebben az esetben szó sem volt.

A férfi pechére azonban a „hivatalos” orvosi beutaló innentől önálló életre kelt. A pszichiátriára vitték, mert a beutaló ezt rendelte; ott „a beutalás körülményeire” tekintettel bent tartották; az igazságügyi szakértő a „terhelő beutaló” miatt szintén indokoltnak látta a férfi kórházi felvételét.

Végül a beutalás után öt nappal megtartott ún. bírói szemle, amely a pszichiátriai elhelyezés jogosságát hivatott elbírálni – és amelyre egyébként általában nem jellemző, hogy szembe menne a pszichiáterek ítéletével –, állapította meg, hogy nincs valódi ok, amiért a férfit a pszichiátrián kellene tartani: haza kell engedni. A férfi személyes szabadságának megsértése miatt feljelentést tett a rendőrségen.

A gyöngyösi férfi ügye nem egyedi: a statisztika szerint Magyarországon minden évben több mint tízezer alkalommal (!) kerül sor pszichiátriai kényszerbeszállításra, ám hogy ebből mennyi történik jogtalanul, arról nincs statisztika, csupán a konkrét esetekből lehet következtetni arra, hogy ilyenek rendszeresen történnek – nyilatkozta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű jogvédő szervezet, amely a férfi ügyét felkarolta.

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv   
Kiadja: Eduwork.hu Kft.

tanfolyam | SEO