A Boehringer Ingelheim 2015-ben sikeres pénzügyi évet zárt világszerte

• A nettó árbevétel 14,8 milliárd euróra növekedett • A legfőbb stratégiai irányvonalként a jövőbeli fenntartható üzleti fejlődést nevezték meg A kutatásorientált gyógyszeripari vállalat, a Boehringer Ingelheim sikeres évként tekint vissza a 2015-ös évre. "Számos jelentős orvostudományi előrelépést tettünk a múlt évben.“ - mondta Prof. Andreas Barner, az igazgatóság elnöke az éves sajtótájékoztatón. - "Ezzel egyidejűleg a kulcsfontosságú stratégiai döntéseket hoztunk annak érdekében, hogy a versenyképességünkre építsünk, és hogy kikövezzük az utat a jövőbeni fenntartható üzleti fejlődés irányába." 2015-ben a Boehringer Ingelheim 14,8 milliárd eurós nettó árbevételt generált, amely 4,1 százalékos növekedést jelent devizanem szerint korrigálva. Mivel a működési bevétel 6 százalékkal, 2,3 milliárd euróra javult, így a nettó árbevétel-arányos megtérülés 15,3 százalék lett. 2015-ben a Boehringer Ingelheim mintegy 47.500 embert foglalkoztatott világszerte. Számos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem beadása, forgalomba hozatali engedélyek megszerzése és több termék piaci bevezetése A PRAXBIND® alkalmazásának jóváhagyása az USA-ban és Európában azt jelenti, hogy a Boehringer Ingelheim most már rendelkezik antidótum készítménnyel a PRADAXA® véralvadásgátló hatásának felfüggesztésére. A készítmény ritka orvosi vészhelyzetek esetén áll rendelkezésre az orvosok számára. A légúti betegségek területén - amely a Boehringer Ingelheim legnagyobb indikációs területe - a vállalat szintén jelentős sikereket ért el számos országban egyes készítmények forgalomba hozatali engedélyének megszerzése tekintetében: pl. SPIRIVA® RESPIMAT® az asztmában, SPIOLTO® a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) és az OFEV®, mellyel a ritka idiopátiás tüdőfibrózist kezelik (IPF). A fő stratégiai irányvonalak meghatározása A Boehringer Ingelheim annak érdekében, hogy a jövőben is megőrizze innovációs szabadságát, fontos stratégiai döntéseket hozott az elmúlt évben. A vállalat kilépett a generikus termékekkel foglalkozó üzletágból amerikai leányvállalatának, a Roxane-nak az eladásával. 2015 végén a Boehringer Ingelheim, valamint a Sanofi bejelentették, hogy exkluzív tárgyalásokat folytatnak a Boehringer Ingelheim nem vényköteles termékek üzletágának és a Sanofi állategészségügyi üzletágának stratégiai cseréjét illetően. A Boehringer Ingelheim célja, hogy centralizálja a figyelmét és ezáltal megerősítse fennálló versenyképességét. A döntés, amely alapján félmilliárd eurót fektetnek a bécsi biotechnológiai termelőüzem bővítésébe, a cég szintén fontos stratégiai lépése volt. Nagy hangsúly a kutatási és fejlesztési partnerségi viszony ápolásán "Az innovatív gyógyszerek a humán gyógyszeriparban is előfeltételét képezik a jövőbeni növekedésünknek és sikerünknek" - mondta professzor Barner. Emiatt a cég azt tervezi, hogy körülbelül 11 milliárd eurót fektet a humán gyógyszerek nemzetközi kutatási és fejlesztési projektjeibe az elkövetkező öt évben. Ebből 5 milliárd euró jut preklinikai kutatásra és fejlesztésre, valamint 1,5 milliárd euró a külső partnerekkel való együttműködésre. Mindeközben a korai és közbülső kutatási fázisban lévő innovációk mintegy 50 százaléka a Boehringer Ingelheimnél a külső partnerekkel - például az egyetemekkel és biotechnológiai cégekkel - való együttműködés eredményeként született. A későbbi fejlesztési fázisokra vonatkozóan a Boehringer Ingelheim globális partnerségi megállapodásra jutott az AbbVie-vel két ígéretes vegyület ügyében, amelyet a Boehringer Ingelheim fejlesztett ki olyan autoimmun betegségek kezelésére, mint például a pikkelysömör. Ezen a terápiás területen továbbra is nagy szükség van hatékonyabb gyógyszerekre. "A partnerség a legjobb módja annak, hogy teljes mértékben kiaknázzuk a két hatóanyag lehetőségeit, ezáltal szolgálva a betegek érdekeit világszerte.” - tette hozzá professzor Barner. Nettó árbevétel növekedés az összes üzletágban A Boehringer Ingelheim az összes üzletágban növekedést ért el az elmúlt évben. Például a vényköteles gyógyszerek értékesítéséből származó nettó árbevétel - amely a Boehringer Ingelheim legfontosabb üzletága - 4,1 százalékkal, 10,7 milliárd euróra nőtt. Több, mint 3,5 milliárd eurós nettó árbevételével továbbra is a légzőszervi megbetegedések esetén adható SPIRIVA® a legnagyobb árbevételt generáló gyógyszer. A vállalat cukorbetegség kezelésére specializálódott üzletága megalapozta hosszú távú szerepét a jövőbeni növekedést illetően, a teljes diabétesz portfolió nettó árbevétele jelentősen növekedett1,1 milliárd euróra. A véralvadásgátló PRADAXA® mintegy 1,3 milliárd euróval járult hozzá a nettó árbevételhez. A Boehringer Ingelheim teljes nettó árbevételének körülbelül 10 százaléka származott nem vényköteles gyógyszerek értékesítéséből 2015-ben. Olyan globális márkák jelentik a növekedés hajtóerejét, mint például a DULCOLAX®, BUSCOPAN®, MUCOSOLVAN® vagy a PHARMATON®, és az ezekből származó nettó árbevétel 7,1 százalékkal, több mint 1,5 milliárd euróra nőtt. A Boehringer Ingelheim további nyereséget generált az állategészségügyi üzletágából is 2015-ben, melynek nettó árbevétele 10,5 százalékkal, közel 1,4 milliárd euróra nőtt. Ez az üzletág 9 százalékkal járult hozzá a teljes nettó árbevételhez. 281 millió eurós nettó árbevétellel az INGELVAC CIRCOFLEX® sertés vakcina maradt a legnagyobb árbevételt generáló. A haszonállat üzletág 12 százalékkal nőtt devizanem szerint korrigált értéken, amely így a növekedés elsődleges motorját jelenti. A kisállat piaci szegmensben a DURAMUNE® kutya vakcina erőteljes növekedést mutatott. 576 millió eurós nettó árbevételével a biogyógyszerészeti üzletág a teljes nettó árbevétel 4 százalékát tette ki, 15 százalékos növekedést elérve az elmúlt évben. Kilátások 2016-ra A jelenlegi pénzügyi évben a Boehringer Ingelheim a nettó árbevétel kisebb mértékű növekedésére számít az előző évhez képest, a globális gyógyszeripari piacokon észlelhető alacsony növekedési tendenciát figyelembe véve. "A munkánk gyümölcse az elkövetkezendő hónapokban ugyanakkor lehetővé fogja tenni számunkra, hogy középtávon számos területen jelentős mértékben meg tudjuk erősíteni a piaci pozíciónkat."- mondta Hubertus von Baumbach, az igazgatóság pénzügyekért felelős tagja.