Mikrofluidikai chip alapú hematológiai mérőfejet fejlesztettek

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán 99,23 millió forint állami támogatást nyert el az ECOMED-CONSULTING Kft. A vállalkozás a 131,32 millió forint összköltségű projektje során olyan mikrofluidikai chipet hozott létre, amely ún. point-of-care (POC) hematológiai berendezésekben használható, és lehetővé teszi a páciens vérmintája alapján történő teljes vérképelemzést.

 

A K+F projekt keretében egy ún. mikrofluidikai chip létrehozása történt, amely lényegében egy összetett funkciót megvalósító nyomtatott áramkör fluidikai megfelelője, ahol a kisméretű folyadékcsatornák egy pár négyzetcentiméter nagyságú, üvegből vagy polimerből készült lapocskán kerültek kialakításra. Olyan hematológiai analizátor, amely a vér összes sejttípusának méret szerinti eloszlását és az ebből meghatározható többi hematológiai paramétert mikrofluidikai chipre integrált megoldásokkal határozná meg, még egyáltalán nem létezett eddig a világon.

A projekt célja ezért egy olyan mikrofluidikai chip kidolgozása volt, amely felhasználásával a piacon kapható hematológiai analizátorok mérete és reagens felhasználása drasztikusan csökkenthető, ugyanakkor így is képes a teljes vérkép paramétereinek pontos meghatározására, azaz a vörösvértestek, fehérvérsejtek, valamint vérlemezkék szám és méret szerinti eloszlásának meghatározására, illetve a hemoglobin mérésére az IVD piacon elfogadott pontossági feltételek mellett.

A mikrofluidikai megvalósítás fokozottan illeszkedett az IVD piaci igényekhez. Segítségével a személyre szabott orvoslást, a magas szintű egészségügyi szolgáltatást elősegítő diagnosztika a központoktól távol eső helyeken is meg tud valósulni, akár speciálisan képzett laborszemélyzet nélkül, a beteg otthonában is. A diagnózis folyamata lerövidült, nincs szükség drága laboreszközökre és időigényes mérések elvégzésére. Ezáltal csökken az egészségügyi ellátórendszer terhelése, a beteg komfortérzete pedig javul.

Az NKFI Alap „2018-1.1.1-MKI” számú pályázati kiírásán 99 235 356 Ft állami támogatást elnyert, 131 323 516 Ft összköltségvetésű projekt 2019. január 1-én indult és 2021. június 30-án zárult.

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv   
Kiadja: Eduwork.hu Kft.

tanfolyam | SEO