Új típusú, környezetbarát technológiát fejleszt az Izotóp Intézet

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán 141,85 millió Ft állami támogatást nyert el az Izotóp Intézet Kft.

A 328 millió forint összköltségű projekt során új típusú cézium-sugárforrások előállítása, környezetbarát kezelési technológia keretrendszerének kifejlesztése történik.

Az Izotóp Intézet Kutató, Fejlesztő, Termelő és Szolgáltató Kft. radioaktív izotópok és egyéb termékek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával foglalkozik. A vállalkozás Sugártechnika üzletága kis és nagy aktivitású sugárforrásokat gyárt, továbbá technológiai módszereket fejleszt a radioaktív hulladék újrahasznosítására.

Jelen projekt keretében a lejárt szolgálati idejű, nagy aktivitású, környezeti szempontból a porlódás miatt veszélyes Cs-137 hulladék újrafelhasználását kívánják megvalósítani, kidolgozva a cézium szervetlen mátrixhoz (kerámiához) való kötésének technológiáját. Ezáltal a kerámiához kötött nem porlódó és vízben nem oldható Cs-137 új típusú sugárforrások alapanyagává válik. Ily módon a kezelendő vagy tárolandó radioaktív hulladékból Cs-137-alapanyagot, majd abból nagyobbrészt a nemzetközi piacokon jól eladható forrásokat készítenek, ezáltal a radioaktív hulladéktároló üzemek mentesülnek az újra feldolgozott Cs-137-hulladék elhelyezésétől.

A projekt során létrejön egy komplett gyártórendszer új típusú, kerámiához kötött Cs-137 sugárforrások előállítására, az új típusú Cs-137 sugárforrás prototípusa, valamint egy komplett gyártástechnológiai leirat új típusú Cs-137 sugárforrások előállítására és a gyártórendszer üzemeltetésére.

A projekt keretében két K+F-álláshellyel bővül az Izotóp Intézet Kft. kutatói létszáma.

Az NKFI Alap „VÁLLALATI KFI_16” pályázati kiírásán 141 855 878 Ft állami támogatást elnyert, 328 024 327 Ft összköltségvetésű projekt 2017. szeptember 1-én indult és várhatóan 2019. augusztus 31-én zárul.

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv   
Kiadja: Eduwork.hu Kft.

tanfolyam | SEO