Point of care retikulocyta mérési technológiát fejlesztettek

Magyar konzorcium, a NORMA Instruments Zrt. és az ECOMED-Consulting Kft. közös projekttevékenysége keretein belül kifejlesztette a világ legkisebb, sejtfelismerésre és pontos sejtszámlálásra alkalmas, a vizsgálati helyen azonnali eredményt adó technológia hematológiai prototípusát, mely elsősorban a sürgősségi és intenzív betegellátás, valamint a mentés, de az állatgyógyászat területén is alkalmazható.

A rutin diagnosztika egyik fő területén a hematológiában egyre jobban előtérbe kerül a vérben lévő alapvető alakos elemek mellett a vörös vértestek éretlen szakaszának vizsgálata. A véráramban lévő retikulociták számából következtetni lehet a csontvelő funkcionalitására, vitamin vagy nyomelem hiányra, illetve a retikulocitaszám vizsgálata a kezelés ellenőrzésére is szolgál. A Norma és az Ecomed egy kisméretű, kis minta és reagens igényű Point of Care prototípust hozott létre, ami egy háromcsatornás lézeres mérőrendszerrel pár perc alatt képes retikulocita arányt meghatározni a készüléken belül történő RNS festéssel teljes vérből.

Mivel a Point of Care retikulocita mérési technológia kis mintamennyiséggel működik, ez lehetőséget ad a különösebb szaktudást nem igénylő ujjbegyes mintavételre: leegyszerűsíti és meggyorsítja a vizsgálat folyamatát. A technológia kisgyermek és elsősorban az újszülött gyógyászatban nagy előnyt jelent, a kis mintamennyiség és az azonnali eredmény pedig elősegíti a hatékony szűrést. A retikulocita paraméter az állatgyógyászati területen is egyre gyakoribb igény, a korszerű hematológiai automaták tartalmazzák a retikulocita mérés lehetőségét. Kistestű háziállatoknál a viszonylag kevés levehető minta miatt követelmény a piacon a kis mintamennyiségből való mérés képessége.

A K+F projekt eredményeként létrejött prototípus retikulocita mérő készülék kis méretét, alacsony mintaszükségletét és reagensfogyasztását figyelembe véve Point of Care módon a vizsgálat igényének helyén és időpontján történhet meg a mérés, ami perceken belül minőségi mérési eredményt produkál.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című, „VÁLLALATI KFI_16” számú pályázati kiírásán 415 913 383 Ft állami támogatást elnyert, 675 588 972 Ft összköltségvetésű projekt 2017. július 1-én indult és 2019. május 31-én zárult.