Egészségre nevelő program indult az enyingi kistérségben

LAJOSKOMÁROM NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA TÁMOGATÁST NYERT A „RAJTAD MÚLIK! - ÉLETMÓDPROGRAMOK AZ ENYINGI KISTÉRSÉGBEN” CÍMŰ PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁRA

Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 125 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben” című pályázati felhíváson az Új Széchenyi Terv keretében. A program központi eleme egy egészségfejlesztési iroda és informatikai rendszer kidolgozása, továbbá különböző betegklubok indítása és működtetése, szűrőnapok rendezése, valamint fontos része a lakosság számára szóló egészségfejlesztési tanácsadás, lelki egészség védelmében indított programok biztosítása és rendezvények szervezése.

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életvitel folytatása, mely nem csak a hosszú élet titka, de egyben a mindennapi tevékenységeink nehézségeit is segít könnyedén megélni, és testileg-lelkileg kiegyensúlyozott életet biztosít a fiatalok, valamint idősebbek számára egyaránt. Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata számára is fontos, hogy a térség lakossága is hasonló attitűd szerint folytassa mindennapjait, így ennek szellemében indította el a „Rajtad múlik!”- Életmódprogramok az enyingi kistérségben című projektjét, mely 2013.06.03 – 2014.11.30. között valósul meg.
A projekt általános céljai az ott élő emberek szemléletmódjának megváltoztatása, mely az egészséges mindennapok felé terelné mindenki gondolatát. Felhívja a figyelmet a fizikai és szellemi jólét, valamint a lelki kiegyensúlyozottság fontosságára. Az élet pozitív oldalát preferálja, hangsúlyozza, és segít a térség valamely betegségben szenvedő lakosainak a problémáik, illetve negatív jellegű érzelmeik leküzdésében. Kitartásra nevel, elővigyázatosságra, óvatosságra int, és egy kellemes, nyugodt életet mutat, mely elterjeszti az egészségfejlesztés lehetőségeit, a munka és a családi élet összeegyeztetésének elvét, kiemeli a munkában rejlő hozzáadott értéket, a kitartást és a saját egészség érdekében minden megtett lépést, vagy születő gondolat fontosságát. Esélyt ad az önmegvalósításra, ambícióra hajt, és támogatja a félelmek, problémák, hátrányos helyzetek keltette függőségek, mint a folytonos alkoholfogyasztás, vagy dohányzás leküzdését. Javítani kívánja a terápiás betegekkel történő együttműködést, testmozgásra, rendszeres sportolásra ösztönöz, de nem utolsó sorban folyamatosan biztosít tájékoztatókat az alapellátásban dolgozók, tanácsadásokat pedig a lakosság számára.
A projekt az enyingi kistérségben valósul meg. Közvetlen célcsoportja a valamely egészségügyi nehézséggel, betegséggel élő fiatalok és idősek egyaránt, akik szeretnének életmódjuk megváltoztatásával egy kellemesebb, nyugodtabb lelki állapotot elérni saját életük, helyzetük javulása érdekében. A projekt központi eleme egy egészségfejlesztési iroda kialakítása és hatékony működtetése, továbbá egy informatikai nyomon-követő rendszer kiépítése, mely az egészségfejlesztési program alapjául szolgál. A projekt végére a különböző programokba legalább 1000 fő bevonását tervezzük, az Egészségfejlesztési Iroda által megvalósítandó életmódváltó programokba bevont kliensek száma eléri a 150 főt, és a bevont személyek több mint felénél pozitív eredmény elérése a célunk, melyet segítenek a projekt során tervezett rendezvények, melyek mind az egészséges életmódhoz való kötődés szellemében fognak megvalósulni.

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv

tanfolyam | SEO