Piacon a polimeráz láncreakcióhoz (PCR) újonnan kifejlesztett Hot-Start (HS) polimeráz technológia

2018. 07. 24.

A TargetEx Kft. 2016-ban több mint 56 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Közös EU-s kezdeményezésekbe való bekapcsolódás támogatása” című, NEMZ_15 kódszámú pályázaton. A több mint 74 millió forintos összköltségvetésből a "Új Hot-Start (HS) polimeráz technológiák kifejlesztése a polimeráz láncreakcióhoz (PCR)” című kutatás-fejlesztési projekt valósult meg és fejeződött be sikeresen. A kifejlesztett termékek és a technológia a közeljövőben elérhető lesz a nemzetközi piacon.

A különféle megbetegedések diagnosztizálása és a biológiai kutatások kapcsán folyamatosan növekszik a kereslet a PCR reagensek iránt. A klinikusok gyakorta alkalmazzák a PCR technológiát az orvosi diagnosztikában biomarkerek azonosítására, tumorok korai felismerésére, és egyéb kórképek diagnosztizálására is. Jelenleg minden, diagnosztikai és qPCR (real-time PCR) kitben előforduló PCR reagens tartalmaz egy HS módosított DNS polimerázt. A HS polimerázok kifejlesztésének két alapvető módszere van, az antitest kapcsolat, valamint a kovalens módosítás. A kovalens módosított polimeráz nem alkalmas gyors PCR reakcióra, mivel a nem módosított enzimhez képest jóval alacsonyabb polimerizációs sebességgel rendelkezik. Az antitest kapcsolat alapú a legelterjedtebb HS eljárás: Az antitestek gyártásának legolcsóbb módja, ha a Taq DNS polimeráz elleni antitestet termelő hibridóma sejteket egerek hasüregébe injektálják, majd az antitesteket a képződő ascitest folyadékból tisztítják. Ez a módszer állatok feláldozását igényli, emellett a tisztítási protokoll is bonyolult és igen költséges. Sok esetben a komoly gyártók által előállított antitestek is az egerek genomi DNS-ével szennyezettek. A különböző gyártási tételek ezért kismértékben eltérőek lehetnek. Ez komoly problémákat okozhat a kutatási felhasználások során, valamint klinikai diagnosztikai vizsgálatok tervezésénél.
"A projekt célja új minőségi osztályt képviselő PCR reagensek előállítása volt.” – mondta Dr. Cseh Sándor, a magyar biotechnológiai kisvállalat ügyvezetője. "A projekt két egymást kiegészítő tudásbázissal rendelkező, együttműködő KKV tevékenységét egyesítette: a polimeráz láncreakcióhoz szükséges (PCR) reagens piaci termékké fejlesztést, melyet az angol PCR Biosystems Ltd., illetve fehérje biokémiát, melyet a TargetEx végzett a projektben. A TargetEx sejtkultúrában termelhető HS antitesteket fejlesztett ki, míg a PCR Biosystems olyan új HS tesztet fejlesztett ki, amely segítségével egy automatizált szűrést terveztek és adaptáltak ipari alkalmazásra. A szűrés általánosan alkalmazható fehérjék HS tulajdonságainak mérésére. A projekt sikeres megvalósítása végül kiváló minőségű HS PCR és qPCR reagensek kifejlesztéséhez vezetett." – tette hozzá.
"A HS antitest a specifikus, érzékeny és hatékony polimeráz láncreakció elengedhetetlen kelléke. A jelenlegi HS teszteljárások kevésbé érzékenyek. A projekt során kidolgozott HS PCR és qPCR reagensek kiváló HS tulajdonságokkal rendelkező, állati szennyezéstől mentes, alacsony DNS-tartalmú diagnosztikai termékek, amely iránti kereslet igen megnőtt az utóbbi években." – magyarázta Dr. Lőrincz Zsolt, a TargetEx tudományos igazgatója. "A projektben kifejlesztett, új HS reagenseket a PCR Biosystems a már meglévő több mint 30 kitből álló HS PCR termék portfoliójába illesztette. A kitek a továbbfejlesztett HS antitesteknek és az alacsonyabb DNS tartalomnak köszönhetően jelentenek új minőséget. A sikeres együttműködés révén, a PCR Biosystems és a TargetEx lesznek a projektből származó szellemi termékek közös tulajdonosai. Nemcsak a kifejlesztett termékeket vittük piacra, hanem más cégek számára is elérhetővé tesszük a keletkező szellemi tulajdont (tech-transfer). Az a törekvésünk, hogy a HS eljárásunk ipari szabvánnyá váljon." – tette hozzá.
„A pályázati támogatás nélkül projektünk nem valósulhatott volna meg. A projektben felmerülő költségek ~76%-át negyedrészben az Európai Bizottság, háromnegyed-részben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásából finanszírozza a Magyar Kormány. Büszkék vagyunk, hogy projektünk nemzetközi EuroStars minősítést szerzett (projektazonosító: E!9360 NEWHS4PCR) és e program (www.eurostars-eureka.eu) keretében nyerhetett el támogatást. A TargetEx és a PCR Biosystems már korábban megkezdett együttműködésének fontos állomásaként megvalósuló projektben létrejövő közvetlen üzleti eredmények mindkét partner számára jelentős fejlődést és előrelépést jelentenek majd mind szakmai, mind üzleti téren.” – egészítette ki Dr. Cseh Sándor.
A TargetEx Kft. (www.targetex.com, info@targetex.com) 2002-ben alakult, 100% magyar tulajdonban levő, független, biotechnológiai kisvállalkozás. Szolgáltatásait és termékeit a gyógyszerkutatás és fejlesztés korai, preklinikai fázisában szükséges biológiai tevékenységek piaci szegmensén kínálja mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban. A TargetEx Kft. szolgáltatások nyújtása mellett nemzetközi és magyar tudományos kutatás-fejlesztési együttműködésekben is részt vesz. A társaság versenyelőnyét a képzett kutatógárda és az általuk végzett munka elismert szakmai színvonala jelenti.
* * *