A ChemPass Kft. új projektet indított automatikus, szabadalmaztatható molekulaváz és szintetizálható virtuális vegyülettár tervező, mesterséges intelligenciába beépíthető technológia és szoftver prototípus kifejlesztésére

A ChemPass Kft. 73,2 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert „Automatikus, szabadalmaztatható molekulaváz és szintetizálható virtuális vegyülettár tervező, mesterséges intelligenciába beépíthető technológia és szoftver prototípus kifejlesztése” című projektjével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (a továbbiakban: NKFI Alap) Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása című pályázatán.

A 111 millió összköltségvetésű projekt célja olyan szoftver modul kifejlesztése, amely emberi beavatkozás nélkül képes milliós nagyságú szintetizálható kémiai könyvtárak in silico megtervezésére.

Az emberi agy ötletgenerálását a mai napig nem sikerült kiváltani vagy bővíteni számítógépes megoldásokkal. A reakciók sokszínűsége, és apró, de fontos faktorokon múló különböző kimeneteleinek változatossága a kémia területén eddig megakadályozta a tudományos áttörést. Az utóbbi 5 évben a mesterséges intelligencia minden iparágban hatalmas fejlődésnek indult és térnyerése a gyógyszeriparban is megkezdődött. A kémiai kreativitás és tervezési tudás azonban hiányzik a mesterséges intelligencia (AI) képességei közül, viszont a technológiának szüksége van olyan hatalmas szabadalmaztatható virtuális vegyülettárakra, amiből a mesterséges intelligencia szelektálni és értékelni tud a következő szintetizálandó molekulák irányába.

A ChemPass Kft-nél korábban kifejlesztett és nemzetközileg is egyedülálló kémiai tudásbázis és az ahhoz kapcsolódó molekulatervező intelligencia lehetővé teszi a vállalat számára a gyakorlatban előállítható molekulák tervezését, automata tervezőmotor kifejlesztését és beépítését a mesterséges intelligencia döntéshozó folyamatainak támogatására. A pályázati projekt célja egy olyan kereskedelmi forgalomba vihető és mesterséges intelligenciába beépíthető szoftver prototípus kifejlesztése, amely új szabadalmaztatható molekulavázak tervezését és azokból hatalmas többmilliós szintetizálható molekulatárak megalkotását teszi lehetővé, emberi beavatkozás nélkül.

„A projekt során létrehozott szoftver igen nagymértékben lecsökkenti a szintetikus problémák számát, ami által kiszélesedik a gyógyszerfejlesztési fázisban virtuálisan kiértékelt és rangsorolt vegyülettípusok köre. Ez számottevő megtakarításokat eredményez és javíthatja a sikerarányt a preklinikai kutatási fázisban” - nyilatkozta Dr. Makara Gergely a ChemPass Kft. ügyvezető igazgatója.

Elérhetőség: www.chempassltd.com

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv   
Kiadja: Eduwork.hu Kft.

tanfolyam | SEO