A TargetEx Kft. új K+F projektet indított RNáz inhibitorok fejlesztése molekuláris biológiai és diagnosztikai célokra

2019. 02. 20. A TargetEx Kft. bejelentette, hogy a „Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása” című pályázati program keretében elnyert támogatással új kutatás-fejlesztési projektet indít "Piackész, innovatív RNáz inhibitorok fejlesztése molekuláris biológiai, diagnosztikai célokra” címmel. A projekt összköltsége várhatóan 112 millió forint lesz, melyhez 75 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a vállalkozás.

„A pályázati munka keretében RNS bontó enzimek (RNázok) gátlására alkalmas fehérje (RNáz inhibitor) előállítását tervezzük.” – mondta Dr. Cseh Sándor, a magyar biotechnológiai kisvállalat ügyvezetője. „Erre a piaci igényt az alapozza meg, hogy a molekuláris biológiában illetve diagnosztikában nagy mennyiségben használt kereskedelmi reagens készletek (kit-ek) egyik összetevője az RNáz inhibitor. Használata lehetővé teszi, hogy az RNS tartalmú minták analízise során végrehajtott reakciókban (pl. RT-PCR) az RNS-t ne bontsák le az RNázok, így ne kapjunk téves eredményt. Ezeket az eljárásokat széles körben alkalmazzák tudományos kutatásban és humán diagnosztikában is.” – tette hozzá.
„A feladat innovatív megoldásához olyan fehérjét akarunk előállítani, amely speciális aminosavcserék miatt stabilabb a piacon levő termékeknél. Emellett olyan pufferrendszer kidolgozását is tervezzük, ami a termék stabilitásának további növelését teszi lehetővé. Ezek eredményeképp a kompetitor RNáz inhibitorokkal versenyképes, akár azoknál jobb terméket várunk.” – magyarázta Dr. Lőrincz Zsolt, a TargetEx tudományos igazgatója. „A megtervezett fehérje termelését különböző gazdasejtekben (bakteriális, élesztő, rovarsejt) fogjuk tesztelni. Kiválasztjuk a legjobban működőt, és azt használva kidolgozzuk a piacra vitelhez megfelelő léptékű fehérjetermelést és tisztítást. Meghatározzuk azokat a puffer komponenseket és adalékokat, amelyek a terméknek a legnagyobb stabilitást biztosítják.” – tette hozzá.
„Fontos feladat lesz a termék integrálása minőségbiztosítási rendszerünkbe. Ehhez kidolgozzuk az inhibitor termelésének, tisztításának és analitikájának jól dokumentált leírását (SOP-k). Végül egy auditot hajtunk végre, hogy az előállított fehérje bekerüljön az ISO minősített termékeink közé. A teljes fejlesztéstől azt várjuk, hogy egy innovatív, piacra vihető, ISO auditált terméket állítsunk elő. Ezzel egy jelentős piaci szegmenst tudunk megcélozni. Az innen származó bevétel lehetővé fogja tenni a projekt további működtetését.” – tette hozzá Dr. Dormán György, a TargetEx gyógyszerkémiai vezetője.
„A pályázati támogatás nélkül projektünk nem valósulhatna meg. A projektben felmerülő költségek ~67%-át a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásából finanszírozza a Magyar Kormány. Büszkék vagyunk, hogy projektünk támogatást nyert el (szerződésszám: 2018-1.1.1-MKI-2018-00106).” – egészítette ki Dr. Cseh Sándor.

A TargetEx Kft. (www.targetex.com, info@targetex.com) 2002-ben alakult, 100%-os magyar tulajdonban levő, független, biotechnológiai kisvállalkozás. Szolgáltatásait és termékeit a gyógyszerkutatás és fejlesztés korai, preklinikai fázisában szükséges biológiai tevékenységek piaci szegmensén kínálja mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban. A TargetEx Kft. szolgáltatások nyújtása mellett nemzetközi és magyar tudományos kutatás-fejlesztési együttműködésekben is részt vesz. A társaság versenyelőnyét a képzett kutatógárda, és az általuk végzett munka elismert szakmai színvonala jelenti.
* * *