Megvalósult a TÁMOP-3.1.2-12/2-2012-0012 azonosítószámú „Természettudományos tartalmakhoz kapcsolódó IKT alapú mérés (Digitális Öveges)” című projekt.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Lezárult a Consilium-Tender Kft., a Modern Oktatási Eszközök Kft., valamint az OKKER Kiadói és Kereskedelmi Zrt. innovatív pedagógiai fejlesztése, amely az Európai Szociális Alap 400 millió forintos támogatásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében. A fejlesztés eredménye megkönnyíti a pedagógusok számára elektronikus tesztsorok összeállítását, ezáltal hatékonyabbá téve a tanulók mérését és értékelését.

Az elektronikus eszközök elterjedésével megnőtt az igény a tanulók elektronikus tesztelésére, amely jelentősen bővíti a tanulók teljesítményének ellenőrzési lehetőségeit a hagyományos dolgozatíráshoz és feleltetéshez hasonlítva. Azonban a különböző formátumokban létrejövő feladatok, tesztsorok az elektronikus rendszerekben csak nehezen voltak összekapcsolhatóak, ezáltal a pedagógusra terhelve a tesztek kifejlesztését, szerkesztését, kipróbálását és alkalmazását. A Digitális Öveges projekt keretében azonban létrejött egy olyan, több komponensű online rendszer, amely lehetővé teszi a különböző forrásokból származó digitális tesztfeladatok újrahasznosítását és átjárhatóságát az iskolánként, sőt sokszor tantermenként eltérő feltételek között is. A rendszer a technológiai interoperabilitás mellett a fő hangsúlyt a pedagógiai átjárhatóságra helyezte, amely a kimeneti követelmények (kerettantervek) alapján teszi kereshetővé az egyes tesztfeladatokat.

A projekt keretében több ezer elektronikus tesztfeladat, tananyag és animáció is elkészült – lefedve a Matematika és Környezetismeret tantárgyakat 1-4. évfolyamokon –, amelyek 36 pedagógus bevonásával az ország különböző iskoláiban kerültek kipróbálásra és továbbfejlesztésre. A fejlesztés eredményeképpen előálló online rendszer elemei:
1. Kerettantervi azonosító rendszer
2. Online Teszt Szerkesztő és Lejátszó rendszer
3. Egységes E-Learning keretrendszer.

A fejlesztés eredményei több hazai fórumon is bemutatásra kerültek és beépülnek az OFI által fejlesztendő Köznevelési Portálba is.