Kétharmadával bővül a Szallas.hu

A Szallas.hu portfóliója a cseh turisztikai piac egyik legerősebb helyi szereplőjével, a Hotel.cz Cégcsoporttal bővült július elsején. A 2018-ban közel 2,8 milliárd forintos árbevétellel záró cseh cégcsoport felvásárlásával a magyar cég kétharmadával növelheti tavalyi árbevételét. 7000 új szálláshely közül választhatnak a magyar vendégek, így élénkülhet a két ország közötti turizmus is. Ezzel a Szallas.hu Csoport egy magyar gyökerű regionális vállalattá nő: már 6 országban van jelen és bevételének közel fele külföldről származik.

Újabb állomáshoz ért a szállásközvetítő cégcsoport nemzetközi terjeszkedése: a Szallas.hu megvásárolta a több mint 10 éve alapított, csehországi központú Hotel.cz Cégcsoportot, így a helyi turisztikai piac egyik legerősebb szereplőjének tulajdonosává vált. „A PortfoLionnal közösen kitűzött célunk, hogy 2021-re Közép-Európa legnagyobb és a legjobb szállásközvetítője legyünk – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója. – Olyan lehetőséget kerestünk, ami további markáns növekedési potenciált jelent, illetve ahol a hasonló cégkultúra és infrastruktúra segíti az integrációt. Ezért esett a választásunk a cseh piacra és a Hotel.cz Cégcsoportra”. Ezzel tovább erősödik a Szallas.hu Csoport nemzetközi jellege, mivel a tranzakció után már 6 országban van jelen szállásközvetítőként. „A horvátországi és szlovákiai piacépítés mellett a lengyelországi, romániai és csehországi felvásárlásokkal most már minden biztosított ahhoz, hogy a helyi piacokon elért eredményeken túlmenően széles körű lehetőségeket kínáljon a társaság a régión belüli nemzetközi utazásokhoz is, egyéni utazóknak és vállalatoknak egyaránt” – tette hozzá Szigetvári József.

A Hotel.cz Csoport 2018-ban közel 2,8 milliárd forintos nettó árbevételre tett szert, ezzel együtt a Szallas.hu tavalyi bevétele eléri a 7 milliárd forintot. A Hotel.cz Cégcsoport eddig, a Szallas.hu-hoz hasonlóan, átlagosan 20-25 százalékos növekedést ért el évente. „Alapkezelőnk célkitűzése, hogy a menedzsmenttel közösen kialakított nemzetközi növekedési stratégiának megfelelően egy nagy növekedésű, sikeres regionális szereplő jöjjön létre” – mondta Győrbiró Tibor, a PortfoLion Zrt. befektetési igazgatója. A befektetési alapokon keresztül az OTP Bank és az Eximbank tulajdonában álló cég tájékoztatása szerint az idei akvizíciós célokat a PortfoLion által biztosított tőkeemelésből, bankhitelből, valamint részvénycserével valósítják meg.

A cseh portálon a kiemelkedő hotelkínálat mellett bővítésre kerül az apartman és a vendégház típusú szálláshelyek elérhetősége, ami új belföldi és külföldi célcsoportok számára kínál majd utazási lehetőséget. A felvásárlás következtében ötödével nő a Szallas.hu munkaerő-állománya, mostantól 275 munkavállaló dolgozik a Szallas.hu Csoportnál.

Élénkül a regionális turizmus

A cseh tulajdonosi oldalról az eladást a hosszú távú működés biztosítása indokolta. „Előnyösebb és fenntarthatóbb egy nagyobb csoport részeként, közösen végrehajtani a fejlesztéseket, hogy jobb szolgáltatást nyújtsunk az utazók és partnereink számára is, valamint jó lehetőséget látunk a térségben az országok közötti utazás fellendítésében – mondta a tranzakció kapcsán Pavel Kotas, a Hotel.cz igazgatóságának elnöke. – A régióban Csehországban a legmagasabb az egy főre eső GDP, és a kis földrajzi méret miatt erőteljes a regionális turizmus iránti kereslet”. Ugyanakkor a Hotel.cz Cégcsoport eddig nem tudott Csehország és Szlovákia határain túl szálláslehetőségeket kínálni. Az összeolvadás lehetővé teszi, hogy a horvát, lengyel és magyar szálláshelyek is foglalhatóak legyenek az oldalon, ami nagy előrelépés az utazni vágyók számára.