Az Óceán Műanyag Projekt

A folyókba, s ezeken keresztül a tengerekbe, óceánokba kerülő műanyag szemét évente 1 millió madarat, bálnát, teknőst, delfint és más állatot öl meg. Ráadásul a szemét egy része „mikroműanyagként” a tányérunkon landol. A környezetvédelmi, állatvédelmi és egészségügyi kihatású problémára született egy megoldási séma, ami ha követőkre talál, akkor komoly eredményekkel kecsegtet.

Óvatos becslések szerint is legalább 1 millió madár, 100 ezer cápa, teknős, delfin és bálna hal meg minden évben a lenyelt műanyag szennyeződésektől. Csak a Csendes-óceán északi részében évente 24.000 tonna műanyagot nyelnek le a halak. (Ez a mennyiség megfelel 480 millió 2 literes műanyag flakonnak, vagy 132 kék bálna súlyának.) Ráadásul a műanyag szemét a táplálékláncon keresztül az emberek tányérjára is eljut „mikroműanyag” formájában.

Az Óceán Műanyag Projekt

A projekt célja, hogy minél nagyobb mértékben csökkenjen az óceánokban található műanyag hulladék mennyisége. Ennek haszna abban nyilvánul meg, hogy egyfelől megmenekülnek az értelmetlen haláltól az érintett területeken élő a halak, emlősök, másfelől az emberek elé is egészségesebb (kevesebb „mikroműanyagot” tartalmazó) élelmiszer kerül.

A környezetvédelmi és egyúttal egészségügyi hatásokkal is bíró problémát az egyik legnagyobb ökológiai mosószergyártó és tisztítószergyártó (az ECOVER) - a tengerek, óceánok rendszeres tisztításával, műanyag szennyeződések kihalászásával igyekszik orvosolni.

Az óceán tisztításához már meglévő felszereléssel rendelkező halászhajókat bíznak meg, amelyek egy-egy halászás alkalmával 2-8 tonna műanyagot is képesek összeszedni az óceánból, amit később a rendhagyó halászatot megrendelő cég újrahasznosít.

A halászott műanyag szemétből és alapanyagból úgynevezett „Óceán flakonokat” gyártanak, amelyek 10%-a az óceánokból összeszedett műanyag szemétből készül, a fennmaradó 90% pedig egyéb forrásból származó műanyag újrahasznosításából születik. A flakonokba öko, tehát környezetbarát mosogatószer kerül.

Ígéretből sikeres kísérleti projekt

A most megvalósult csomagolás innovációra még 2013-ban utalt a cég. Akkor azt ígérték - és egyúttal vállalták -, hogy hamarosan egy új, rendhagyó újrahasznosításon alapuló csomagolás technikát dolgoznak ki. Az Óceán Plasztik Projekt néven futó program most, 2014-ben ért révbe. A tervek szerint idén 1 tonna óceánból kihalászott műanyag szemetet használnak majd fel flakongyártásra, jövőre ezt a mennyiséget szeretnék 3 tonnára emelni.

A közeljövőben a projekt fontos célkitűzése az is, hogy szélesítse a halászati hálózatot és fejlessze az újrahasznosítási hátteret, továbbá hogy megkönnyítse az óceánból származó műanyag szemét gyártókhoz való eljutását. Jelenleg ugyanis ezek újrahasznosítása, felhasználása - számos gyártó számára - túl nagy erőfeszítést igényel.

Tom Domen, a cég Fenntarthatósági Innovációs Managere hisz abban, hogy ez a projekt is segít majd a kormányok és más nagyobb befolyással bíró szervek figyelmét felhívni az „Óceán-szemét” problémára. A cél az, hogy a műanyag szemetet visszajuttassuk a vízből oda, ahonnan elindult, a fogyasztókhoz. Úgy véli: azon a ponton már túl vagyunk, hogy olyan csomagolást készítsünk, ami kevésbé rossz. Olyat kell készíteni, ami jó, hasznos a világ számára.

Infó az Ecoverről:
Az Ecover a világ egyik legnagyobb öko mosószer- és tisztítószergyártó cége. Termékei gyártásához csak természetes (növényi és ásványi) alapanyagokat használ. A termékek így vegyszermentesek, antiallergének, csomagolásuk 100%-ig újrahasznosítható, a termékek előállítása kapcsán nem végeznek állatkísérleteket.

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv   
Kiadja: Eduwork.hu Kft.

tanfolyam | SEO