Tamás István: portrébeszélgetés Szedres Mariann manökennel, fotómodellel

Szedres Mariann alig volt 15 éves és máris sikeresnek mondhatta magát. Ekkor már vizsgát tett az MTI manöken tanfolyamán. Ezt követően pályája felfelé ívelt.

Láthattuk az országos, megyei, napi, heti és havilapok címlapjain. A különlegesen szép modellt egy ország ismerhette meg a divatbemutatók kapcsán, ahol szebbnél, szebb ruhákat prezentált a legújabb divat szerint.

Mariann napjainkban is az ideális szépség! Az utcán számára nem feltűnő, ha megcsodálják és megfordulnak utána az emberek. Életéről, pályájáról beszélgettem a még most is aktív, Szedres Mariann fotómodellel, aki saját manöken iskoláját vezeti napjainkban.

- Nagyon sokszínű az életpályád. Merted volna gondolni kislánykorodban, hogy ilyen nehéz, de ugyanakkor mégis szép életutad lesz majd?

- Álmomban sem mertem volna gondolni kislányként, hogy egyszer majd manöken leszek. Szépen és jól telt a gyermekkorom, – de bevallom neked, hogy szerepelni, központba lenni mindig is szerettem. Nem tartoztam a szégyenlős, visszahúzódó gyerekek közzé.

- Már 15-évesen a kifutók, színpadok világában éltél, hogyan emlékszel vissza a kamaszkori sikerekre?

- A kamaszkorhoz szép emlékek kötnek, hiszen már 15-évesen modelliskolába járhattam. Ekkor volt az első vizsgám az MTI. által szervezett manöken tanfolyamán. – Gondolhatod milyen boldog voltam, amikor kezembe vehettem az első oklevelet, ami arról tanúskodott, hogy jó eredménnyel sikerült a legjobbak közzé kerülnöm. Innentől kezdve felpörögtek körülöttem az események. Folyamatosan kaptam a jobbnál jobb ajánlatokat, felkéréseket.

- Hol és milyen megjelenési lehetőségeid voltak?

- Horling Róbert fotóművész felkérésének eleget téve, az MTI foglalkoztatottja lettem. Nemsokára a Gemini hajón, Várszegi Gábor , az együttes vezetőjének kérésére hetente, divatbemutatókon, mutathattam be a többiekkel együtt a hajón, a szebbnél-szebb fürdőruhákat. Ezzel egy időben, 1978, a Woolmark reklámarca lettem. Fotóim hetente csábítgatták a Nők Lapja olvasóit vásárlásra, olvasásra. Lassan kellő ismertséget szereztem arcommal, és az általam bemutatott ruhákkal, melynek köszönhetően a Centrum Áruház reklámarca is lettem. Nagyon szép emlékek ezek!

- Modellnek lenni szakma, vagy hivatás, esetleg kihívás?

- Nehéz kérdést tettél fel, nem könnyű erre válaszolnom. Én hivatásként éltem és élem meg a modellséget. Ugyanakkor kemény kihívás is. Embert próbáló munka áll mögötte, hiszen a kifutón, a színpadon nemcsak szépnek kell lenni. Szépen, tetszetősen kell mozogni, lépni és mosolyogni még akkor is, ha valami bánt, vagy éppen fáj. A közönség a legnagyobb kritikus, itt sem lehet tévedni, rosszul lépni, unott vagy közömbös arcot vágni. Egy manökennek nagyon fontos a mozgáselemek elsajátítása.

- Mindig képezted magad és tanultál. Miért fontos ez egy manökennek, fotómodellnek?

- Jó kérdés! Én is a folyamatos tanulás híve vagyok, mint megannyi embertársam a nagyvilágban. Ha nem tanulok, akkor éppen tanítok. Szeretek tisztába lenni a szakma minden előnyével, hátrányával és természetesen ezt a saját iskolámban szívesen tovább is adom.

- Egy időben voltál a Centrum Áruház reklámarca is, de felsorolni sem tudnám, hogy mennyi helyen, plakáton újságban jelentél meg. Mi a titka, hogy ennyire keresett modell voltál?

- A titok maga az emberi akarat, kitartás,a szép és jó megjelenés. Már akkor is fontos volt a jó kommunikáció. A80/90-es években még a végzettséget tanúsító papírok is fontosak voltak. Napjainkban már ez nem szükséges. A lányok a papírok nélkül is kapnak munkát a kifutón, színpadokon. Kicsit ez a szakma felhígult, már nincsenek olyan nagy követelmények, mint az én időben voltak.
- Mondok egy példát is neked: 1979-ben már kötelezővé tették a manöken tanfolyam elvégzését, melyet az Állami Artistaképző Intézetben tartottak. Szerencsére ezt is sikeresen jó eredménnyel végeztem el. Az oklevelem átvételekor, határtalan boldogságot, és elégedettséget érzetem, önmagammal szemben.

- Kik voltak a felkérőid? Milyen lapok, fotósok kerestek, hívtak?

Örömmel fogadtam szinte minden felkérést. A fotózásra azonnal felkérést kaptam, az Ez a Divat szerkesztőségéhez. Ott ismertem meg Módos Gábor, és Lengyel Miklós fotóművészeket. Módos Gábor fotóművésszel a mai napig tart a munka, illetve baráti kapcsolatunk. Ekkor találkoztam Pataki Ágival,de ezt megelőzően katalógusokhoz készített fotózások alkalmával is többször találkoztunk már. Ági már nagyon sikeres modell volt a szakmában. Itt elmondanám neked és a kedves olvasónak, hogy kapcsolati tőkém zömét a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV), az M7 együttest említeném meg. Természetesen a többi sem kivétel, de ezeken a helyeken voltak kiugrási lehetőségeim. Több filmben, show műsorban is szerepet kaptam.

Tudomásom szerint Sándor Pál filmjében is kaptál szerepet, ahol szintén keresett, nagy nevekkel forgathattál. Mit lehet tudni róluk?

- Igen jól tudod! Legjobban Sándor Pál LGT show-ja aspirált. Ott és akkor szinte minden modell szerepet kapott, / Ilona Halász, Welczer Zsóka, Bíró Ica, Sütő Enikő, Badonyi Vali, András Jutka. Itt ismertem meg személyesen a Bojtorján, Korda show tagjait. Ekkor már Tv és reklám-filmekben is szerepeltem. Ilyen volt a. Sztár üdítőital – mozi reklám, amelyből falinaptár is készült. Fotóim megjelenése, talán a legfontosabbak: ez a divat, Woolmark, Centrum, és Élet és Tudomány lapokban jelentek meg. Divatbemutatóim közül csak egy párat mondok neked: Magyar Divat Intézet, BNV, Május1. Ruhagyár.

Szerző: beszélgetésünk alkalmával Mariann szívesen emlékezett vissza az egykori pályatársakra, fotóművészekre, rendezőkre. Mindazokra, akikkel együtt dolgozott és segítették, ahogyan Ő fogalmazott: „csodálatos” munkájában…

Tamás István

isite toplista    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv   játékok

Kiadja: Eduwork.hu Kft.

játékok | tanfolyam | SEO | flappy bird játék