Befejeződött a Z-Form Kft Környezetbarát közműfedél tervezése-gyártása című projektje

A Z-FORM Kft Magyarország egyik legjelentősebb gumi- és műanyagalakító fröccsszerszám tervező és gyártó vállalkozása. Jelentős beszállítója az EU autó- és háztartási gépiparban dolgozó gumi- és műanyag termékeket előállító beszállítóinak. Árbevétele 90%-át meghaladó részét az EU területére történő értékesítéssel realizálja. Fő filozófiája: nem csak megfelelő minőségben és határidőre legyártja a megrendelt szerszámot, hanem szellemi kapacitását rendelkezésre bocsátva "együtt fejleszt" a megrendelőjével. Aktívan részt vesz a szerszámok "utóéletében" is, javítási-optimalizálási munkálatok elvégzésével hozzájárul a tökéletes termék kialakításához. Magas színvonalú tevékenysége elvégzéséhez jól képzett, nagy szakmai gyakorlattal rendelkező szakembergárdát alkalmaz, korszerű számítástechnikai és megmunkáló gépeket használ
A projektjavaslat célkitűzése: Úttestbe, közlekedési felületekbe épített közműfedelek anyagának (túlnyomórészt öntött acél) kiváltása műanyag alkalmazásával.
A projekt tárgya, tevékenységei: A projekt magában foglalta a hatályos szabvány méreteinek és egyéb előírásainak megfelelő közműfedelek megtervezését műanyagból, a nullszériához szükséges szerszámok megtervezését-legyártását, a szükséges szilárdsági és egyéb biztonsági –üzemeltetési próbák elvégzését, a sorozatgyártáshoz szükséges szerszámok megtervezését-legyártását, a szükséges darabszám legyártását.
Rövid bemutatás: A projekt elgondolása azon alapult, hogy a jelenleg használatos közműfedelek döntő többségében öntött acélból készülnek. Az öntött acél súlyos, nehezen mozgatható, és egyébként a „szinesfémgyűjtők” egyik kedvenc terméke. A közmű-cégeknek évente jelentős mennyiségű közműfedelet kell pótolniuk, amely többletköltséget jelent a számukra. A projekt végrehajtása során kifejlesztett műanyag közműfedél szilárdságilag egyenértékű az öntött-acél fedéllel, súlya viszont jelentősen elmarad tőle, azért könnyebben mozgatható. A műanyag fedelet a színesfém piacon nem lehet értékesíteni, ezért a pótlási mennyiség is jóval kevesebb lesz. A fejlesztést olyan anyagból valósítottuk meg, mely visszaforgatható, így környezetszennyezési hatása nincs, és az ára is kedvezőbb az öntött acélénál.