Wellnessutazásra váltjuk az otthoni karácsonyt

A fővárosba és a gőzölgő medencéikről híres fürdővárosokba menekülnek azok, akik a karácsonyt nem otthon, a fa körül töltik idén a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint. A Budapest felé, illetve Hévíz, Eger, Hajdúszoboszló, Szeged irányába vezető autóutakon számíthatunk a legnagyobb forgalomra, ezekbe a városokba érkezik a legtöbb vendég december 22-26 között. Átlagosan 63 ezer forintot fizetnek foglalásonként az útra kelők, de van, aki mindössze 3500 forintért karácsonyozik „idegenben”.

Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a karácsonyi időpontok iránt a szálláshelyeken. „2016-ról 2017-re 120 százalékkal, míg 2017-ről 2018-ra 85 százalékkal nőtt a forgalom a december 22-26 közötti időszakban” – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere. Az átlagos foglalási érték 63 ezer forint, míg az átlagos foglalási hossz 2 nap a karácsonykor elutazók körében. SZÉP-kártyás fizetést eddig kb. minden tízedik vendég tervezett, ők jellemzően 98 ezer forintot szánnak a szálláshelyre. „A legdrágább karácsonykor megvalósuló belföldi kiruccanás közel félmilliót kóstál, a legolcsóbb ugyanakkor csupán 3500 forintot” – árulta el Keresztes Nóra. A legkelendőbb szálláshelyek a 4 csillagos hotelek, a foglalások közel harmada ide szól. A települések vonatkozásában Budapest, Hévíz, Eger, Hajdúszoboszló és Szeged számíthatnak a legnagyobb dömpingre idén karácsonykor, de fokozott az érdeklődés Zalakaros, Debrecen, Gyula, Siófok és Miskolctapolca iránt is. A foglalások megoszlása szerint Heves, Pest és Zala megye a három dobogós.

Aki a karácsonyt nem otthon tölti, annak sem kell nélkülöznie a meghitt hangulatot. „Közös karácsonyfa-díszítés, bejgli, mézeskalács, forralt bor, pezsgő és ünnepi vacsora is szerepel partnereink kínálatában” – mesélte a marketing menedzser. A kicsiket mesedélután és kreatív kézműves-foglalkozások, a sportolni vágyókat pedig játékos vetélkedőkkel várják.

KERETES

Top 10 belföldi úti cél karácsonykor
1. Budapest
2. Hévíz
3. Eger
4. Hajdúszoboszló
5. Szeged
6. Zalakaros
7. Debrecen
8. Gyula
9. Siófok
10. Miskolctapolca

Top 10 turisztikai attrakció a karácsonyi üdülések alkalmával (A látogatást tervezőknek érdemes tájékozódni a nyitvatartást illetően!)
1. Egri vár
2. Miskolctapolca Barlangfürdő