Mindenki Javát akar tanulni?

Rekordot jelentő, mintegy ezer hallgató vett részt a tantermi és online képzést keresztező informatikai oktatóközpont, az IT Factory Java képzésén. A tendenciák alapján a Java programozási nyelv jövője biztos, de az Apple miatt az Objective-C is tör előre.

A TIOBE Programming Community Indexe alapján a legnépszerűbb programozási nyelv a marsjáró programozásától a hálókártya driver írásáig szinte mindenhez használt C (19,82%), a „modern” nyelvek csúcsán azonban a Java áll (17,19%), a TIOBE index alapján csaknem kétszer annyian használják, mint az Objective C-t (9,48%). Ehhez képest a Microsoft megdöbbentő módon erősen le van maradva a C Sharppal (6,5%), annak ellenére, hogy a vállalati informatikában kezdi valamelyest átvenni a Java helyét, illetve az olyan „ősi” nyelvét is, mint például a Pascal. Ráadásul a C Sharpnak maga a Microsoft is adott egy nagy pofont a Windows 8 révén, mert arra buzdítja a fejlesztőket, hogy elsősorban HTML 5-ben készítsenek alkalmazásokat az új operációs rendszerre.

„Jelenleg mindenki Android és iOS appokat akar fejleszteni, ezért nem meglepő, hogy az előbbi magával rántja az alapjául szolgáló Javát, míg az iPAD-ek az Objective C-t – bár ez utóbbi még alaposan le van maradva” – mondta Fóti Marcell, az IT Factory alapítója.

A TIOBE Programming Community Index alapján a legnépszerűbb programozási nyelvek:

1. C                             19,822%
  2. Java                        17,193%